Δράσεις της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ» για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία 

 

Η «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία -που είναι η 28η Απριλίου– έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων. Μεταξύ αυτών είναι η διοργάνωση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα υγείας και ασφάλειας για στελέχη του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου, καθώς και η «έκδοση» σχετικής αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα.

Ο γενικός διευθυντής της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ», Γιώργος Χριστοφορίδης εξηγεί σχετικά με το σκεπτικό των δράσεων αυτών: 

«Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ):

  • Παγκοσμίως περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο.
  • Σε περισσότερα από 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
  • 000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από επικίνδυνες ουσίες (100.000 εξ αυτών από αμίαντο).
  • Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε μέρα. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Συμπέρασμα:  Οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της εργασίας τους, ίσως είναι περισσότεροι από όσους σκοτώνονται σε πολεμικές συγκρούσεις.

Για μας στην ‘ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ’ η ασφάλεια στην εργασία είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα μας, καθώς παρέχουμε σχετικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και φορείς και καλύπτουμε περισσότερους από 80.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Για κάθε κοινωνία όμως η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι δείκτης ευημερίας. Κοινωνίες με υψηλά standards στους χώρους εργασίας, είναι κοινωνίες με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Κλείνοντας επεσήμανε ότι  μήνυμα της αφίσας μας είναι απλό και ουσιαστικό : Κάθε βράδυ όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέφουν ασφαλείς και υγιείς στο σπίτι τους. Ας κάνουμε ο καθένας μας ότι περνά από το χέρι του για να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας για τον στόχο αυτό».

Σύντομο ιστορικό

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, έλκει την καταγωγή της από τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Εργατών, που εορτάζεται την ίδια ημερομηνία από το 1984. Η πρωτοβουλία ανήκε στο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, οι οποίοι καθιέρωσαν την 28η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης Εργατών (Worker’s Memorial Day), για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων. Η 28η Απριλίου επελέγη συμβολικά, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1914 ψηφίσθηκε από την Καναδική Βουλή ο νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα.

Σύντομα, ο εορτασμός υιοθετήθηκε από τα συνδικάτα των ΗΠΑ και στη συνέχεια από τη Διεθνή Ένωση Ελεύθερων Συνδικάτων, με το σύνθημα «Να θυμάσαι τους πεθαμένους, να μάχεσαι για τους ζωντανούς». Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Οργανισμός του ΟΗΕ) υιοθέτησε με τη σειρά της την Ημέρα αυτή και από το 2001 την καθιέρωσε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», προκειμένου να διευρύνει το περιεχόμενό της με την ιδέα της αειφόρου εργασίας.

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras