Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία – 25/29 Οκτωβρίου

Ξεκινάει, σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και το δίκτυο εταίρων του.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα (25 έως 29 Οκτωβρίου) εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για τη διετία 2020 – 2022 με θέμα  «Ασφαλείς και Υγιείς χώροι εργασίας για τις μυοσκελετικές παθήσεις» και έχει σκοπό μέσα από εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων, εργοδοτών, εργαζομένων, οργανώσεων, φορέων, της πολιτείας κλπ, ώστε να επιτυγχάνεται η ενεργός και συμμετοχική διαχείριση της πρόληψης των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία.

 

Οι Μυοσκελετικές Παθήσεις (ΜΣΠ) αποτελούν το πιο συχνό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται σε συνδυασμό και με άλλα προβλήματα υγείας. Περίπου τρεις στους πέντε εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν ότι πάσχουν από ΜΣΠ,  σύμφωνα με τα στοιχεία της έκτης ευρωπαϊκής έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Οι πιο συνηθισμένες ΜΣΠ, που σχετίζονται με την εργασία, είναι η οσφυαλγία και οι μυϊκοί πόνοι στα άνω άκρα του σώματος.

Πώς οι ΜΣΠ πλήττουν εκτός από την υγεία & την οικονομία

Οι ΜΣΠ αφενός ταλαιπωρούν του εργαζόμενους προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους και επιδεινώνοντας αναπόφευκτα την ποιότητα ζωής τους, αφετέρου πλήττουν τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εθνικές οικονομίες. Αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για ανικανότητα προς εργασία και λήψη αναρρωτικής άδειας. Τέλος, συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι με ΜΣΠ εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά μη αποδοτικής παρουσίας στην εργασία σε σύγκριση με τους εργαζόμενους, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα επαγγελματικής υγείας έχει ιδιαίτερη επίπτωση στις οικονομίες των κρατών, διότι προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων  από τα  κόστη υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και από τα κόστη αποζημίωσης των εργαζόμενων λόγω αναρρωτικών αδειών.  Πέρα, όμως, από το άμεσο κόστος των ΜΣΠ, το οποίο οπωσδήποτε είναι σημαντικό, υπάρχει και το έμμεσο κόστος για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, το οποίο εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιο του άμεσου κόστους. Το έμμεσο κόστος προκύπτει από την αναστάτωση που δημιουργείται μέσα στην επιχείρηση,  από τη μείωση της παραγωγικότητας, από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, από την αντικατάσταση των εργαζομένων που εμφανίζουν ΜΣΠ, καθώς και από την μη αποδοτική παρουσία στην εργασία ή από τη συστηματική απουσία από αυτήν.

Οι ΜΣΠ στη μετά Covid19 εποχή & η σημασία της πρόληψης

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία «οι ΜΣΠ που σχετίζονται με την εργασία αφορούν τους εργαζομένους όλων των ηλικιών και σε κάθε είδος θέσης εργασίας, συνεπώς η πρόληψη της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση τους είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα της εργασίας, ιδίως στο πλαίσιο του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού και του στόχου πολιτικής που συνίσταται στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης για τις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας».

 

Η καθιστική εργασία ομολογουμένως αποτελεί ένα εξαιρετικά διαδεδομένο είδος εργασίας στην εποχή μας. Η παρατεταμένη καθιστή στάση συναντάται σε πολλά είδη επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως οι βιομηχανικές εργασίες σε γραμμές παραγωγής, η εργασία σε ταμεία σουπερμάρκετ και η εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ιδιαίτερη αναφορά έχει σημασία να γίνει στην τηλεργασία, η οποία κατά κοινή ομολογία κυριάρχησε ως τρόπος εργασίας μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στην περίοδο  της πανδημίας COVID 19. Η εργασία σε όχι και τόσο εργονομικές συνθήκες (κάθισμα και τραπέζι εργασίας), επιβάρυνε τα μυοσκελετικά προβλήματα των εργαζομένων, όπως είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον αυχένα, τη μέση και τα χέρια.

 

Βάσει του Οδηγού της Εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, οι ΜΣΠ, που σχετίζονται με την εργασία, παρά την πολυπλοκότητά τους,  μπορούν να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας. Με πρόληψη και έλεγχο του επαγγελματικού κινδύνου, με συμμετοχική διαχείριση του και δημιουργία νοοτροπίας πρόληψης.

 

Για τη ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ,

Βιβή Μιξαφέντη, Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ,

Διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας.

 

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras