Η επίδραση της τεχνολογίας στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας

Η τεχνολογία έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και ο αντίκτυπός της στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Από προηγμένα συστήματα παρακολούθησης έως φορητές συσκευές, η τεχνολογία προσφέρει νέους και καινοτόμους τρόπους για την προστασία των εργαζομένων και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και τραυματισμών. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και πώς οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις εξελίξεις για να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον.

Με τη γνώση και την τεχνογνωσία στην ασφάλεια και υγεία της εργασίας, οι επαγγελματίες της ασφάλειας μπορούν να πλοηγηθούν αποτελεσματικά στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας και εξοπλίζει τα άτομα με μια βαθιά κατανόηση των αρχών υγείας και ασφάλειας, της αξιολόγησης του κινδύνου και της συμμόρφωσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να εφαρμόζουν λύσεις ασφάλειας που βασίζονται στην τεχνολογία. Αγκαλιάζοντας τεχνολογίες αιχμής και αξιοποιώντας τις γνώσεις τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις πρακτικές ασφάλειας, να παρακολουθούν πιθανούς κινδύνους σε πραγματικό χρόνο και να αποτρέπουν προληπτικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα ένα ασφαλέστερο, πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας. Συγκεκριμένα:

 1. Βελτιωμένη ανίχνευση και παρακολούθηση κινδύνων

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων ανίχνευσης και παρακολούθησης κινδύνων που μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα πιθανούς κινδύνους στο χώρο εργασίας. Οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν επικίνδυνες διαρροές αερίου, διακυμάνσεις θερμοκρασίας και άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα προτού κλιμακωθούν και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.

 1. Βελτιωμένος εξοπλισμός ατομικής προστασίας (ΜΑΠ)

Η τεχνολογία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Τα έξυπνα ΜΑΠ, όπως τα συνδεδεμένα κράνη ασφαλείας, τα γυαλιά ασφαλείας και τα γάντια, μπορούν να παρακολουθούν την κόπωση των εργαζομένων, τα επίπεδα άγχους και άλλα ζωτικά σημεία, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που μπορούν να βοηθήσουν τους εργοδότες να αντιμετωπίσουν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια προτού προκαλέσουν ατυχήματα ή τραυματισμούς.

 1. Απομακρυσμένη παρακολούθηση και επικοινωνία

Η τεχνολογία έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να παρακολουθούν την ασφάλεια των εργαζομένων από απόσταση, ακόμη και σε επικίνδυνες ή δυσπρόσιτες τοποθεσίες. Τα drones, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιθεωρήσουν χώρους εργασίας στους οποίους μπορεί να είναι δύσκολο ή επικίνδυνο να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι.

 1. Προηγμένες μέθοδοι εκπαίδευσης

Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR)  έφεραν επανάσταση στην εκπαίδευση για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να βιώσουν ρεαλιστικές προσομοιώσεις δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Αυτή η προσέγγιση εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν.

 1. Αυτοματισμός και ρομποτική

Ο αυτοματισμός και η ρομποτική έχουν βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια στο χώρο εργασίας μειώνοντας την ανάγκη των ανθρώπων να εκτελούν επικίνδυνες εργασίες. Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το χειρισμό επικίνδυνων υλικών, την εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες ή την ολοκλήρωση επαναλαμβανόμενων εργασιών που μπορεί να προκαλέσουν καταπόνηση ή τραυματισμό σε ανθρώπους. Με την αυτοματοποίηση αυτών των εργασιών, οι οργανισμοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών.

Με βάση τα παραπάνω, η τεχνολογία είχε βαθύ αντίκτυπο στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας, προσφέροντας νέους και καινοτόμους τρόπους για την προστασία των εργαζομένων και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και τραυματισμών και καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, θα διαδραματίσει αναμφίβολα έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, ενισχύοντας μια κουλτούρα πρόληψης και προστασίας και, εν τέλει, στη διασφάλιση της ευημερίας των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε., διαθέτοντας μια πλήρη και έμπειρη ομάδα επιστημόνων μπορεί να καλύψει το φάσμα της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας και να προασπίσει την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και το κύρος των επιχειρήσεων.

 

Αλέξανδρος Λίμπερ
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός
Προϊστάμενος Υπηρεσιών Ασφάλειας Εργασίας

LOCATION

 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

 • T.K. 546 27

 • ΑΘΗΝΑ

 • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

 • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras