Κλιματιστικά & Κορωνοιός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποφυγή διάδοσης του Ιου Sars Cov-2 στους χώρους εργασίας

Μετά την σταδιακή άρση την έκτακτων περιοριστικών μέτρων, που έλαβε η Πολιτεία για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού SARS CoV-2  στη χώρα μας, αναμένεται το επόμενο διάστημα η οικονομία, αλλά και η καθημερινή πρακτική όλων να μπαίνει σιγά – σιγά σε τροχιά επανόδου στην πρότερη κατάσταση. Οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα και γενικά οι χώροι εργασίας θα υποδεχτούν το προσωπικό τους ξανά και θα κληθούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Ένα από σημαντικότερα ζητήματα που ανακύπτουν, ενόψει του θέρους και της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, είναι ο κλιματισμός των χώρων εργασίας.

Επειδή η αερογενής μετάδοση των μικρών σωματιδίων (<5 microns) του ιού SARS CoV-2, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών παραμένουν στον αέρα ακόμη και για ώρες, μπορεί να αποτελέσει αιτία προσβολής υγιών εργαζομένων από τον ιό, καθίσταται κρίσιμος παράγοντας η ορθολογική διαχείριση της εσωτερικής αέριας ατμόσφαιρας των κλειστών χώρων εργασίας, καθώς και η σωστή χρήση των κλιματιστικών.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετική Εγκύκλιο για τη Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά την χρήση των κλιματιστικών μονάδων.

Γενικά οι χρήστες των κλειστών εργασιακών χώρων θα πρέπει:

 • Να αποφεύγουν για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούν την χρήση κλιματιστικών.
 • Εάν τελικά επιλέγεται η χρήση κλιματιστικών, θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την ανακυκλοφορία του αέρα κατά την χρήση τους.
 • Να λαμβάνουν πληροφορίες από τους εγκαταστάτες η/και συντηρητές των κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, για το είδος της μονάδας σε όλη την έκταση των εγκαταστάσεων και εάν είναι εφικτό να εφαρμόζονται τα προτεινόμενα τεχνικά μέτρα της Εγκυκλίου, όπως η αύξηση της τροφοδοσίας νωπού αέρα, πλήρης αποφυγή ανακυκλοφορίας του αέρα κλπ .
 • Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η λειτουργία των κλιματιστικών με ανακυκλοφορία του αέρα, να θέτουν τα συστήματα κλιματισμού σε συνεχή λειτουργία (24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα) και σε χαμηλή ταχύτητα, με ταυτόχρονο φυσικό αερισμό.
 • Να μεριμνούν για τον τακτικό καθαρισμό των συστημάτων και των μέσων κλιματισμού, των αεραγωγών και των φίλτρων, καθώς επίσης και για την απολύμανση αυτών με κατάλληλο απολυμαντικό, πάντα με την χρήση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, γυαλιά)
 • Να πραγματοποιούν συστηματικά φυσικό αερισμό του χώρου (άνοιγμα παράθυρων, εξωτερικών θυρών κλπ), ακόμη και με παράλληλη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις και συγκεκριμένες συμβουλές, μπορείτε να απευθύνεστε στον ιατρό εργασίας ή/και στον τεχνικό ασφαλείας της εταιρείας σας ή στα στελέχη της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ (Θεσσαλονίκη: 2310 – 552562, email: info@exyppsamaras.gr, Αθήνα : 210 – 9580000).

 

Για τη ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΕΝΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ

Βιβή Μιξαφέντη, διπλ. Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ,

Διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας.

Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ,

τεχνικός ασφαλείας

LOCATION

 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

 • T.K. 546 27

 • ΑΘΗΝΑ

 • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

 • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras