πεδίο συνεργατών
Η μείωση των αποβλήτων, που προκύπτουν από την κατανάλωση τροφίμων αναβαθμίζεται διαρκώς στην ατζέντα αειφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη του όγκου, του κόστους και αντίκτυπου της διαχείρισής τους, τόσο Διεθνείς Οργανισμοί όσο και Εθνικές Κυβερνήσεις έχουν στραφεί στη δημιουργία ενός πλαισίου καθοδήγησης και υιοθέτησης πρακτικών, που θα βοηθήσουν τον απώτερο στόχο ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες.
Ο τρόπος ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων παρουσιάζεται παρακάτω:
Ιεράρχηση Αποβλήτων Τροφίμων
Από την 01.01.2022 οι παρακάτω εγκαταστάσεις πρέπει να ακολουθούν την ανωτέρω ιεράρχηση των αποβλήτων τροφίμων:
Επίσης, υποχρεούνται να καταχωρούν ετήσια:
στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Η καταχώριση γίνεται ενιαία από το φορέα λειτουργίας της επιχείρησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγκαταστάσεων ή καταστημάτων που αυτός διαθέτει.
Για την ενθάρρυνση της δωρεάς και της αναδιανομής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, με προτεραιότητα στη διατροφή του ανθρώπου, καθορίζονται οι υποχρεώσεις των δωρητών και των δωρεοδόχων και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας, ως εξής:
Για τη ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ
Στέλλα Μπέλιου,
Διπλ. Χημικός Μηχανικός, MBA
Τμήμα Ανάπτυξης Συστημάτων Διαχείρισης
Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας.