Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, εκπροσώπων των αρμόδιων θεσμικών φορέων, αλλά της πανεπιστημιακής κοινότητας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», που διοργάνωσε το ΕΛΙΝΥΑΕ στις 18 & 19 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο οποίο η «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ», ήταν χορηγός.Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο πέτυχαν να ενημερώσουν για τις εξελίξεις σ’ ένα διαρκώς  μεταβαλλόμενο, εργασιακό περιβάλλον, αλλά και να υπογραμμίσουν την ανάγκη προσαρμογής και εκσυγχρονισμού σε υποδομές και πρακτικές.

Επίσης από το stand της εταιρίας μας πέρασαν όλοι  σχεδόν οι σύνεδροι, προεξάρχοντος του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κου ι. Βρούτση, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες μας, ενώ τα στελέχη μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό του συνεδρίου όλες τις νέες υπηρεσίες που έχουμε αναπτύξει.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ, Διευθυντής Τμήματος ΥΑΕ Βιομηχανίας, Καυσίμων & Μεταφορών Επικινδύνων Εμπορευμάτων της Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ, Βασίλης Μόσχος στην ομιλία του με τίτλο «Ασφαλής Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Υλικών – Τελευταίες Νομοθετικές & Τεχνολογικές Εξελίξεις», υπογράμμισε ως προς την εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ADR 2019: «Ο έκδοση της  της ADR 2019 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην σχετική νομοθεσία με κυριότερες την ένταξη 15 νέων αριθμών UN ενώ έχουν αλλάξει 51 καταχωρήσεις που έχουν ήδη συμπεριληφθεί και είναι σε ισχύ. Επίσης, έχουν αλλάξει τα κριτήρια ADR για την ταξινόμηση διαβρωτικών υλικών.
Αυτό σημαίνει ότι η ταξινόμηση επικινδυνότητας CLP ενός προϊόντος μπορεί να διαφέρει από την κατάταξή του ADR και πως με την ADR2019, τα διαβρωτικά προϊόντα θα πρέπει να ελεγχθούν ξανά». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μια ακόμη σημαντική αλλαγή σε σχέση με τη Νομοθεσία ADR 2017 αφορά στην κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβούλου Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων – ΣΑΜΕΕ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 14, θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ένα ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα ΣΑΜΕΕ, μέσω του οποίου θα γίνεται η γνωστοποίηση της ανάθεσης των καθηκόντων του ΣΑΜΕΕ από κάθε επιχείρηση, με επιβεβαίωση εν συνεχεία της ανάληψης των καθηκόντων αυτών εκ μέρους του ΣΑΜΕΕ. Με τη δημιουργία της  ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας η διαδικασία γνωστοποίησης θα εκτελείται πλέον μηχανογραφικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος ΔΕ του ΕΛΙΝΥΑΕ, κα. Ρένα Μπαρδάνη στη διάρκεια του συνεδρίου ανακοίνωσε την συμφωνία του ΕΛΙΝΥΑΕ με τον Πανελληνίου Συνδέσμου Μελών Επιχειρήσεων ΕΞ.Υ.Π.Π. (ΠΑΣΥΜΕΠ ΕΞΥΠΠ) για την δημιουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας προγραμμάτων τυποποιημένης εκπαίδευσης εργαζομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασίας σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιούνται από τις ΕΞ.Υ.Π.Π., μέλη του ΠΑΣΥΜΕΠ, και θα περιλαμβάνουν τυποποιημένη δομή, περιεχόμενο και διάρκεια ενώ οι εκπαιδευτές θα πρέπει να διαθέτουν επίσης συγκεκριμένα προσόντα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θεσπίσει το ΕΛΙΝΥΑΕ.

Σχολιάζοντας την πολύ σημαντική αυτή ανακοίνωση της Προέδρου του ΕΛΙΝΥΑΕ, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ & Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΜΕΠ ΕΞΥΠΠ κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, ανέφερε ότι «ο καθορισμός προδιαγραφών και η θέσπιση τυποποιημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων στα θέματα ΥΑΕ, είναι απαραίτητο στοιχείο για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του μεταβαλλόμενου εργασιακού τοπίου, και χαίρομαι ιδιαίτερα που ΕΛΙΝΥΑΕ & ΠΑΣΥΜΕΠ ΕΞΥΠΠ συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  για τον σκοπό αυτό».

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras