Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα

Δημοσιεύτηκε νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας Δ1α/Γ.Π. οικ.30590/15.05.2020 με θέμα: «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα», η οποία -παράλληλα με την παλαιότερη εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας 20716/23.06.2015 με θέμα «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος»- προσδιορίζει τους άξονες των οργανωτικών και τεχνικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους εργασίας, ώστε να προλαμβάνεται ή να μειώνεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδίως σε συνθήκες καύσωνα.

Η προσοχή των τεχνικών ασφαλείας και των ιατρών εργασίας του τομέα Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, εστιάζεται κάθε καλοκαίρι στις υπαίθριες εργασίες (οικοδομικά, τεχνικά κλπ έργα), αλλά και  σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου, λόγω της έκλυσης θερμότητας εξαιτίας των παραγωγικών διαδικασιών, υπάρχει σημαντική θερμική επιβάρυνση (χυτήρια, βιομηχανίες πλαστικών, στεγνοκαθαριστήρια, μαγειρεία κλπ), με επισημάνσεις και υποδείξεις σχετικά με την επαγρύπνηση που πρέπει να υπάρχει από την πλευρά των επιχειρήσεων για την λήψη των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων.

Όμως στην εποχή του COVID 19, επισημαίνεται ιδιαίτερα η αναγκαιότητα για συνεχή ή τουλάχιστον συστηματικό φυσικό αερισμό των κλειστών χώρων εργασίας μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες), ακόμη και όταν λειτουργούν οι κλιματιστικές μονάδες, ώστε να προλαμβάνεται η διάδοση του κορωνοιού SARS CoV 2, τόσο στους χώρους εργασίας, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Μπορείτε να δείτε εδώ τις σχετικές εγκυκλίους:

 

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας Δ1α/Γ.Π. οικ.30590/15.05.2020

«Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα»

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. (Θεσσαλονίκη: 2310 – 552562, email: info@exyppsamaras.gr, Αθήνα : 210 - 9580000, www.exyppsamaras.gr)

Για τη ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ

Βιβή Μιξαφέντη, διπλ. χημικός μηχανικός ΑΠΘ,

Διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras