ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ: Χρήσιμες πληροφορίες για Εργοδότες & Εργαζόμενους

Κάθε χρόνο η εποχική γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό. Χιλιάδες άνθρωποι νοσούν, με αποτέλεσμα την προσωπική τους ταλαιπωρία, τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά και την απώλεια πολλών εργατοωρών στους χώρους εργασίας, λόγω του απουσιασμού. Γενικότερα η εποχική γρίπη συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εποχική γρίπη στη χώρα μας, η δραστηριότητά της αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ο τομέας υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΞ.Υ.Π.Π.) της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, στα πλαίσια της παροχής των ανάλογων υπηρεσιών στο χώρο των επιχειρήσεων, ενημερώνει εργοδότες και εργαζόμενους για την εποχική γρίπη, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της μετάδοσής του ιού στον ελληνικό πληθυσμό κατά την περίοδο της συνήθους εποχικής έξαρσης.
Τι είναι η εποχική γρίπη:

1.epoxiki

Είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (ιοί Α, Β και C), οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγα, λάρυγγα, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα ο όρος «γρίπη» χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο για το «κρύωμα» ή για την «ίωση», αλλά με την αυστηρή έννοια του όρου «γρίπη» είναι η νόσος που οφείλεται στους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης:

epoxiki-bg

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξερό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πόσο διαρκούν συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης: Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 – 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε 1 – 2 εβδομάδες, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν: Εάν είστε ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:

  • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • δύσπνοια
  • πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • λιποθυμικά επεισόδια
  • σύγχυση
  • πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Πως μεταδίδεται η εποχική γρίπη:

bg2-epoxiki

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο, όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους: Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 – 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη νόσο για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου: Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, ανοσοκαταστολή κλπ
  4. Έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου
  5. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης: Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένα όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη γρίπη:

7.epoxiki

Μέχρι σήμερα, ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Προληπτικά μέτρα μετάδοσης της εποχικής γρίπης:

  • Εξασφαλίστε την διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα.
    8.epoxiki
  • Μεριμνήστε για την τακτική απολύμανση των επιφανειών στο χώρο εργασίας, με τις οποίες έρχονται συχνά σε επαφή οι εργαζόμενοι ή το κοινό (γραφεία, πόμολα, πάγκοι εργασίας κλπ)
    9.epoxiki
  • Μεριμνήστε για τον εμβολιασμό των εργαζομένων, όποτε κρίνεται απαραίτητο να εμβολιαστούν, σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας.
    10.epoxiki
  • Τηρείτε τα μέτρα ατομικής υγιεινής:
    • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήχα ή φτάρνισμα και ιδίως πριν φάτε ή καπνίσετε
      11.epoxiki
    • Χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι
    • Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
      11.epoxiki
  • Τηρείτε τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής:
    Όταν βήχετε η φταρνίζεστε, καλύπτετε τη μύτη ή το στόμα με ένα χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα σας.
    11.epoxiki
  • Εφαρμόστε τους παρακάτω βασικούς κανόνες:
    • Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άλλα άτομα
    • Αποφεύγετε τις άσκοπες χειραψίες και τους εναγκαλισμούς
    • Αποφύγετε την επαφή με ανθρώπους που έχουν νοσήσει
    • Κρατείστε απόσταση από τους άλλους, όταν εσείς είστε άρρωστοι
    • Καταναλώστε άφθονα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C
    • Πλένετε τα χέρια σας μόλις φτάσετε στο χώρο εργασίας σας και μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας.

 

15.epoxiki

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras