ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΜΣΠ) & ΕΡΓΑΣΙΑ

Με βασικό θέμα την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων (ΜΣΠ) που συνδέονται με την εργασία ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία για την επόμενη διετία  2020 – 2022 με κεντρικό σύνθημα: «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας – Μειώστε την Καταπόνηση»

Στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της εκστρατείας στις 12 Νοεμβρίου 2020 με ημερίδα  του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που έλαβε χώρα διαδικτυακά.

Είναι γεγονός ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, που συνδέονται με την εργασία. Σε ευρωπαϊκή έρευνα για τις συνθήκες εργασίας (EWCS) του Eurofound (2013), περίπου τρεις (3) στους πέντε (5) εργαζόμενους αναφέρουν ότι πάσχουν από ΜΣΠ. Εκατομμύρια, λοιπόν, εργαζόμενοι υποφέρουν από αυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και ως εκ τούτου το κόστος που προκύπτει, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της απώλειας σε παραγωγικότητα και των αυξημένων υγειονομικών και κοινωνικών δαπανών.

Ο σκοπός λοιπόν της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας είναι να διαδοθούν πληροφορίες υψηλής ποιότητας για το ζήτημα αυτό, να προωθηθεί μια ενιαία προσέγγιση για τη διαχείριση του προβλήματος και να προσφερθούν πρακτικά εργαλεία και λύσεις, που θα είναι χρήσιμα για τους χώρους εργασίας.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) αφορούν βλάβες διαφόρων τμημάτων του σώματος όπως οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, οι αρθρώσεις, τα οστά κλπ. Εφόσον αυτές προκαλούνται ή επιδεινώνονται κατά βάση από την εργασία και από τις επιπτώσεις του άμεσου εργασιακού περιβάλλοντος, αποκαλούνται ΜΣΠ που σχετίζονται με την εργασία. Η δε αντιμετώπισή τους συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων,  στη διατήρηση της παραγωγικότητας τους και αποτελεί ορθή επιχειρηματική επιλογή στο πλαίσιο του στόχου της βιώσιμης επαγγελματικής ζωής.

Οι παράγοντες κινδύνου, που μπορούν να οδηγήσουν σε ΜΣΠ είναι:

  • οι φυσικοί (μεταφορά ή μετακίνηση βαρέων φορτίων ή ατόμων,  επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή στάσεις που προκαλούν κούραση ή πόνο, παρατεταμένη καθιστική εργασία, κακός φωτισμός κλπ)
  • οι οργανωτικοί ή ψυχοκοινωνικοί (άγχος, ακατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από την εργασία κλπ)
  • ατομικοί παράγοντες (ιατρικό ιστορικό, ηλικία και φύλο, κάπνισμα κλπ)

Οι πιο συχνές μυοσκελετικές παθήσεις ΜΣΠ, που σχετίζονται με την εργασία είναι:

  • η οσφυαλγία/ισχυαλγία,
  • η ραχιαλγία ή αυχεναλγία,
  • οι παθήσεις του ώμου,
  • η τενοντίτιδα των άνω άκρων,
  • το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,
  • η οστεοαρθτίτιδα κλπ.

Για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος στους χώρους εργασίας απαιτείται μεγάλη ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση σχετικά με την πρόληψη των ΜΣΠ. Η εκπόνηση σχετικής Μελέτης Εκτίμησης Κινδύνου στους χώρους εργασίας, για την αναγνώριση και την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου και του προσδιορισμού των απαραίτητων μέτρων πρόληψης των μυοσκελετικών παθήσεων (ΜΣΠ) αποτελεί προτεραιότητα για την σύγχρονη επιχείρηση, φορέα ή οργανισμό. Η συμβολή των τεχνικών ασφαλείας και των γιατρών εργασίας για την εκτίμηση του κινδύνου και την υποβολή προτάσεων προς τον εργοδότη για εργονομικές παρεμβάσεις είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και καθοριστική για την πρόληψη των ΜΣΠ.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονισθεί η αύξηση, λόγω της πανδημίας COVID 19,  της συχνότητας της τελεργασίας στην χώρα μας, όπως και σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών παθήσεων, λόγω της μη εξασφάλισης των κατάλληλων εργονομικών καθισμάτων και γενικότερα του σταθμού εργασίας στο σπίτι, του άγχους, που προκαλείται πολλές φορές στους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση της εργασίας από απόσταση και  άλλων παραγόντων, που συμβάλλουν στην μυοσκελετική καταπόνηση.

Οι συνεργάτες γιατροί εργασίας , τεχνικοί ασφαλείας και ολόκληρη η επιστημονική στελέχωση της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, είναι στην διάθεση των επιχειρήσεων για την παροχή συμβουλών και υποδείξεων και για αυτό το σημαντικό ζήτημα, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. (Θεσσαλονίκη: 2310 – 552562, email: [email protected], Αθήνα : 210 - 9580000, www.exyppsamaras.gr).

 

Για την ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ

Βιβή Μιξαφέντη, χημικός μηχανικός,

διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras