ΝΟΣΟΣ της ΙΛΑΡΑΣ : Χρήσιμες πληροφορίες για εργοδότες & εργαζόμενους

Με αφορμή την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα ιλαράς εξακολουθούν ν’ αυξάνονται, φτάνοντας τα 968 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 στην Ελλάδα, ο τομέας υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΞ.Υ.Π.Π.) της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. ενημερώνει εργοδότες και εργαζόμενους γι΄αυτή την υψηλής μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο νόσο, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου και επέκτασης της στη χώρα μας.

Τι είναι η ιλαρά: είναι ένα πολύ σοβαρό εξανθηματικό νόσημα, το οποίο οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, επιπεφυκίτιδα, έντονη καταρροή, διάρροιες, χαρακτηριστικό εξάνθημα (κηλίδες), κακουχία κλπ. Είναι πολύ μεταδοτική και όλοι σχεδόν που θα έρθουν σε επαφή με τον πάσχοντα και δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί ή δεν έχουν περάσει την ιλαρά, θα κολλήσουν.

Πόσο σοβαρή είναι η νόσος: Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι από μόνα τους ενοχλητικά, οι επιπλοκές όμως είναι επικίνδυνες. Οι πιο συχνές επιπλοκές της ιλαράς είναι η οξεία μέση ωτίτιδα, η βρογχοπνευμονία, η λαρυγγοτραχειοβροχίτιδα και η διάρροια. Οι πιο σοβαρές όμως επιπλοκές είναι η εγκεφαλίτιδα και η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα. Ένα ποσοστό 6% – 20% των ατόμων που νοσούν θα παρουσιάσουν ωτίτιδα, διάρροια ή ακόμη και πνευμονία. Εκτιμάται ότι 1 στα 1000 κρούσματα ιλαράς θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα, η οποία συχνά καταλήγει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για την θεραπεία της ιλαράς.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: τα βρέφη, τα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών, οι ενήλικες που είναι μεγαλύτεροι των 20 ετών, οι έγκυοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα (πχ με λευχαιμία ή με λοίμωξη HIV)

Πως μεταδίδεται η ιλαρά: Η νόσος μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συνωστισμού. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Ο χρόνος επιβίωσης του ιού στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών. Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν τη νόσο 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και έως 5 ημέρες μετά, οπότε και η συγκέντρωση του ιού στις εκκρίσεις είναι πολύ υψηλή και ο βήχας, η καταρροή και το φτέρνισμα πιο έντονα. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 7 έως 21 ημέρες.

Πως μπορώ να προφυλαχθώ από την ιλαρά: Μόνο εφόσον εμβολιασθώ με το εμβόλιο MMR, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από το 1970 και το οποίο γίνεται υποδόρια και σε δύο δόσεις. Κάποιος που δεν έχει εμβολιασθεί πλήρως με δύο δόσεις εμβολίου ή δεν έχει περάσει ιλαρά, κινδυνεύει να νοσήσει από ιλαρά και πρέπει να εμβολιασθεί. Με τον εμβολιασμό εξασφαλίζεται χρόνια ανοσία. Το εμβόλιο και οι δόσεις που έχουν γίνει είναι γραμμένες στο βιβλιάριο υγείας που έχουμε από παιδιά, ας το αναζητήσουμε και εάν δεν υπάρχει ας ρωτήσουμε τους γονείς μας .

Τι ισχύει στη χώρα μας για τον εμβολιασμό για την ιλαρά: Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με την μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Συνίσταται η διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρείς μήνες μετά την 1η δόση. Άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου: Εάν παρατηρήσω ύποπτα συμπτώματα, συμβατά με την ιλαρά, όπως πυρετό και εξάνθημα. Επίσης εάν έχω έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά, ακόμη και αν δεν έχω εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα.

Σε ποιους δεν γίνεται το εμβόλιο:

  • Σε εγκυμονούσες. Μπορούν να το κάνουν μετά τον τοκετό. Εάν επίσης μια γυναίκα εμβολιαστεί με το εμβόλιο γα την ιλαρά, δεν πρέπει να μείνει έγκυος για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες
  • Σε όλους αυτούς που παρουσίασαν μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση του MMR. Ενημερώστε το γιατρό εάν έχετε αλλεργίες
  • Σε όλους αυτούς που είναι άρρωστοι από κάποιο νόσημα κατά την ώρα του εμβολιασμού. Αναβάλλετε τον εμβολιασμό για όταν θα είστε καλά

Θα ταξιδέψω σε χώρες όπου υπάρχει έξαρση ιλαράς. Τι πρέπει να κάνω: Εάν δεν έχω νοσήσει ήδη από ιλαρά, οπότε έχω αποκτήσει ανοσία, ή δεν έχω εμβολιασθεί ήδη, θα πρέπει να κάνω δύο δόσεις εμβολίου MMR (ερυθράς, ιλαράς, παρωτίτιδας). Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχω εάν στις χώρες που επισκέπτομαι, συμμετέχω σε μαζικές συγκεντρώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες) και αθλητικές εκδηλώσεις ή σε χώρους προσκύνησης.

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras