BRC – IFS

Το πρότυπο BRC (British Retail Consortium) Food Safety Standard αναπτύχθηκε το 1998 από τη Βρετανική Συνομοσπονδία Λιανεμπορίου με στόχο την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων τους αλλά και ταυτόχρονα την προστασία του καταναλωτή. Από τότε έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εξελίξεις των απαιτήσεων της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων.

Αποτελεί ιδιωτικό πρότυπο πιστοποίησης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας ή/και τυποποίησης τροφίμων που παράγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή προμηθεύουν τις αλυσίδες υπεραγορών της Αγγλίας και της Ολλανδίας.

Το BRC Food Safety Standard στηρίζεται στις αρχές του HACCP δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην ορθή βιομηχανική πρακτική (Good Manufacture Practice) και στην ορθή υγιεινή πρακτική (Good Hygiene Practice).

Περιλαμβάνει τις εξής ενότητες :

  1. Δέσμευση της Διοίκησης & Συνεχή Βελτίωση, με στόχο την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.

  2. Σύστημα HACCP. Η βάση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα HACCP

  3. Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων & της Ποιότητας. Καθορίζει τις απαιτήσεις για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας, αξιοποιώντας τις αρχές του ISO 9001.

  4. Προδιαγραφές Εγκαταστάσεων. Καθορίζονται οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης και της συντήρησης των χώρων και του εξοπλισμού, της καθαριότητας, της απεντόμωσης & μυοκτονίας, της διαχείρισης των αποβλήτων και των ελέγχων ξένων σωμάτων.

  5. Έλεγχο του Προϊόντος. Περιλαμβάνει τις απαιτήσεις για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των αλλεργιογόνων, την προέλευση των προϊόντων και των συστατικών, τη συσκευασία και την επιθεώρηση και έλεγχο του προϊόντος.

  6. Έλεγχο των Διεργασιών. Περιλαμβάνει την καθιέρωση και τήρηση διαδικασιών ελέγχου, βαθμονόμησης οργάνων κ.α.

  7. Προσωπικό. Καθορίζονται οι απαιτήσεις εκπαίδευσης, ιματισμού και οι κανόνες υγιεινής του προσωπικού.

Τα σημαντικότερα οφέλη της πιστοποίησης κατά BRC Food Safety Standard είναι τα εξής :

  • ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές / απαιτήσεις πελατών

  • αύξηση της αξιοπιστίας των πελατών με ταυτόχρονη μείωση των επιθεωρήσεων από αυτούς

  • συμμόρφωση με τη νομοθεσία

  • νέες συνεργασίες με μεγάλες υπεραγορές Αγγλίας και Ολλανδίας.

IFS

Το IFS (International Featured Standard) Food είναι ένα ιδιωτικό πρότυπο πιστοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων και τον έλεγχο της ποιότητας των διαδικασιών και των προϊόντων των παραγωγών τροφίμων, το οποίο απευθύνεται σε εταιρείες που επεξεργάζονται ή συσκευάζουν χύμα τρόφιμα και οι οποίες προμηθεύουν τις αλυσίδες υπεραγορών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Το IFS Food είναι σημαντικό για όλους τους παραγωγούς τροφίμων, κυρίως, όμως, για αυτούς που παράγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς περιέχει πολλές απαιτήσεις σχετικές με την τήρηση των προδιαγραφών.

Το IFS Food περιλαμβάνει έναν κατάλογο απαιτήσεων, οι οποίες εμπεριέχονται σε 5 βασικά κεφάλαια :

  1. Ευθύνη της Διοίκησης

  2. Διαχείριση της ποιότητας

  3. Διαχείριση πόρων

  4. Διαδικασία παραγωγής

  5. Λήψη μέτρων, αναλύσεις, βελτιώσεις

Τα σημαντικότερα οφέλη της πιστοποίησης κατά IFS Food είναι τα εξής :

  • ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές / απαιτήσεις πελατών

  • αύξηση της αξιοπιστίας των πελατών με ταυτόχρονη μείωση των επιθεωρήσεων από αυτούς

  • συμμόρφωση με την νομοθεσία

  • νέες συνεργασίες με μεγάλες υπεραγορές Γερμανίας και Γαλλίας.

ifs

Η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον αξιόπιστες εταιρείες ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων, διαθέτοντας έμπειρα και άρτια εκπαιδευμένα στελέχη, εγγυάται τη συνεχή υποστήριξή σας τόσο κατά την διάρκεια ανάπτυξης όσο και μετά την εγκατάσταση του συστήματος BRC ή IFS, ώστε να διασφαλίζεται η μακρόχρονη και ποτελεσματική λειτουργία του.

News

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ης Οκτωβρίου 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα

  • T.K. 106 71

CONTACT

twitter
facebook
samaras